logo Vijveroplossingen, Nunspeet

Veelzijdige gezelschapsvijvers: een vijver voor elke tuin

Een gezelschapsvijver komt in alle soorten en maten voor. In gezelschapsvijvers zien we doorgaans een mooie mix van oeverplanten, waterplanten en vissen. In tegenstelling tot natuurvijvers wordt op de bodem vijverfolie gelegd. Uw vijver is zo waterdicht en u heeft geen last van het grondwaterpeil.

Gezelschapsvijvers zijn omwille van de beplanting een genot om naar te kijken en tegelijkertijd kunnen jong en oud genieten van de verschillende soorten vissen die erin kunnen leven. Veelvoorkomende vissen in gezelschapsvijvers zijn goudvissen, de bontgekleurde shubunkins (Japanse goudvissen) en flitsend snelle goudwindes. Qua beplanting zijn waterlelies, irissen, lisdoddes, riet en natuurlijk zuurstofgevende waterplanten favoriet. Bekijk onze projecten onderaan deze pagina

ruime gerenoveerde gezelschapsvijver in Elspeet, Vijveroplossingen
gerenoveerde gezelschapsvijver in Elspeet, Vijveroplossingen

Voor wie is een gezelschapsvijver geschikt?

Voor iedereen die een vijver in de tuin als een aanwinst ziet en houdt van vissen. U hoeft hiervoor geen grote tuin te hebben. Heeft u kleine kinderen, dan is het wel aangeraden een afscherming te plaatsen. Want ook ondiepe vijvers vormen een risico voor de nieuwsgierige kleintjes.

Onderhoud van uw vijver

Bij een mooie vijver komt onderhoud kijken. De mate waarin onderhoud nodig is hangt sterk af van het soort beplanting in en rondom de vijver en de hoeveelheid vissen. Bladafval van bomen en te veel woekerende waterplanten zorgen dat het zicht op uw vissen verliest. Ook zorgt een teveel aan vissen voor het nodig afval in het water, waardoor onderhoudsmaatregelen nodig zijn.

Heb ik een filter systeem nodig voor een gezelschapsvijver?

Dit hangt geheel af van de grootte van de vijver, de soort beplanting, de bevissing, en de snelheid waarmee u een vervuilde vijver weer helder wilt krijgen. Ook voor gezelschapsvijvers kan een filtersysteem een oplossing bieden. Denk aan een skimmer om de bladeren van de oppervlakte weg te zuigen of een filter om een teveel aan zweefalgen te verwijderen. Filtersystemen zijn beschikbaar voor grote en kleine vijvers. Laat u goed informeren vooraleer u tot aanschaf overgaat. Bij Vijveroplossingen geven we merkonafhankelijk advies. We weten welke systemen vergelijkbaar zijn en de beste resultaten geven.

Projecten

Hieronder treft u enkele van de door Vijveroplossingen gerealiseerde projecten. Meer voorbeelden van oplossingen voor gezelschapsvijvers treft u op de volgende pagina's

Renovatie van een gezelschapsvijver in Elspeet, gemeente Nunspeet

vervuilde vijver, volgegroeid met blad
De zwaar vervuilde groene vijver voor de renovatie begon. Behalve dat de vissen niet te zien waren, was de geur van de vijver voor de renovatie onaangenaam. Het water was in hoge mate vervuild door een halve meter slib met bladeren, die zorgde voor stank en een ongezonde waterwaarden. Algen hadden hier vrij spel.
water weggezogen uit de vervuilde vijver
Het onheldere troebele water is weggezogen. De vijver is nu klaar voor de grote schoonmaak. Het slib en de woekerende planten worden verwijderd.
water weggezogen uit de vervuilde vijver
Het resultaat? Een schone vijver met vernieuwde filterinstalltie. De bestaande fontein is teruggeplaats met verzwaring op de bodem, zodat hij niet meer omvalt. De skimmer is aangelsoten op een krachtige pomp om bij hevige bladval van de omringende eiken en beuken vervuiling van het water tegen te gaan. Naast de bestaande vissen zijn extra shubinkins en goudwindes uitgezet. Op de bodem zijn een aantal zuurstofplanten en waterlelies neergezet. Langs de oevers staan verschillende kleuren irissen.De eigenaren die eerst overwogen hem dicht te gooien, zijn nu echt blij met de vijver: "We wisten niet dat we zo konden genieten van een vijver. Echt geweldig mooi om al die kleurige vissen te zien en ze te voeren. We wisten niet dat een vijver zo leuk kon zijn! "

Renovatie van een gezelschapsvijver in Epe

een moderne en hoekige gezelschapsvijver in Epe.
Een modern aangelegde en heldere(!) vijver in Epe

Renovatie van een gezelschapsvijver in Harderwijk

renovatie van gezelschapsvijver in Harderwijk
Planten in en rondom deze vijver onttrekken de vijver aan het zicht
Het water is tot op de bodem weggezogen uit de vijver.
Deze vijver is volledig leeggepompt en schoongemaakt voor hij weer opnieuw werd gevuld met water
De planten rondom de vijver zijn gesnoeid.
Deze vijver is nu weer schoon en zichtbaar. De planten zijn gesnoeid en met het juiste onderhoud blijft dit ook in de toekomst een schone en gezonde vijver.