logo Vijveroplossingen, Nunspeet

Natuurvijver aanleggen en onderhouden

Wilt u een prachtige natuurvijver laten aanleggen? Laat u dan goed informeren over de mogelijkheden en het onderhouden ervan. Bij een natuurvijver zorgt de beplanting ervoor dat uw vijver mooi blijft. Hierdoor kunnen filtersystemen doorgaans achterwege blijven. De natuur zorgt bijna zelf voor het biologische evenwicht dat nodig is om uw vijverwater fris en gezond te houden.

De juiste hoeveelheid zuurstofplanten zorgt voor een toename van het zuurstofgehalte. Hierdoor gedijen groene algen slecht en wordt uw vijverwater transparant. Wilt u echter in uw natuurlijke vijver ook enkele vissen houden. Dan is het wel aan te raden een filter te installeren. Want vissen hebben voeding nodig en voeding zorgt weer voor uitwerpselen waardoor het water toch vervuilt. Bekijk onze projecten onderaan deze pagina

kleine natuurvijver met bepplanting: irissen, varen, riet, ...
Klein model natuurvijver met verstevigde wanden en diverse soorten beplanting: waterlelies, gras- en rietsoorten

Wanneer kiest u voor een natuurlijke vijver?

Voor een goede natuurlijke vijver is het nodig dat u zowel de ruimte als geduld heeft. Immers de natuur heeft haar eigen tempo. Biologisch filteren kost nu eenmaal meer tijd. Maar het eindresultaat telt. En ook op deze wijze kunt u een prachtige en heldere vijver realiseren. Realiseer u dat grote vijvers met rijke beplanting ook veel dieren aantrekken. Kikkers, insecten, salamanders en vogels vinden deze vijvers een paradijs. Bent u een liefhebber van alles wat groeit, bloeit en leeft en zijn vissen niet uw hobby? Dan is een natuurlijke vijver misschien ideaal voor u.

Hoe groot is een natuurvijver

De beplanting van de natuurvijver loopt vloeiend over in de tuin. In de ondiepe zones van de vijver staan moerasachtige planten. Door de aard van de vijver is de vorm onregelmatig. Wil je een echte natuurvijver, waar geen folie aan te pas komt, dan is een grote tuin een vereiste. De wanden van de vijver mogen namelijk niet te stijl zijn voor de dieren die er in leven. En ook wilt u niet dat de vijver wegregent bij zware regenval. Houd er rekening mee dat de ligging en de beschikbare ruimte voor de vijver van belang zijn. Niet elke plaats is geschikt voor een natuurvijver. Er zijn ook semi-natuurlijke vijveroplossingen mogelijk.

Grondwaterpeil en waterkwaliteit

Wilt u een echte natuurvijver zonder folie, dan is de hoogte en kwaliteit van het grondwater van belang. Het grondwater kan in de zomer een flink stuk zakken, waardoor ook het waterpeil soms fors verlaagt! Zorg daarom voor een vijver van minimaal 110 a 130 centimeter diep. Ook wilt u dat het water geschikt is voor uw vijver. Laat dit eerst goed onderzoeken!

Heeft een natuurvijver onderhoud nodig?

Hoewel de natuurvijver voor een groot deel zichzelf onderhoudt, wilt u geen wildgroei. Dus snoeien is nodig. Ook het verwijderen van overtollig slib en bladafval is nodig. Dit natuurlijk zonder de natuur te veel te verstoren. U kunt bij ons terecht voor een advies, een eenmalige onderhoudsbeurt of een onderhoudscontract. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Projecten

Aanleg van een gezelschapsvijver in Heerde

De plaats waar de vijver moet komen is uitgegraven en afgezet, Vijveroplossingen
De eerste stappen in de aanleg van deze natuurvijver. Hoewel natuurvijvers doorgaans geen folie op de bodem hebben, is hier toch voor een folie-oplossing gekozen.
Het waterdicht aanbrengen van de folie in de vijver, Vijveroplossingen
Het toekomstbestendig aanbrengen van de waterdichte folie in de vijver
de vijver wordt met water gevuld
De vijver kan nu met water worden gevuld.
rondom de vijver is beplanting aangebracht. De sierstenen maken de vijver helemaal af.
De beplanting en sierstenen maken de vijver helemaal af. Door de juiste keuze van beplanting hoeft in deze natuurvijver geen filtersysteem te worden geplaatst om de vijver helder te houden. De vijver is klaar om van te genieten!