logo Vijveroplossingen, Nunspeet

terug naar tips
Tien tips voor een gezonde en schone vijver

Een glasheldere vijver...
  1. Reinig uw vijverfilters met vijverwater. Gebruik geen leidingwater, want hiermee doodt u de goede en nuttige bacteriën.
  2. Voor het bijvullen van de vijver gebruikt u het best schoon leidingwater. Gebruik geen slootwater! Hierin kunnen parasieten en ziektekiemen zitten die u niet in uw vijver wilt hebben. Ook grondwater is niet altijd goed, want kan teveel ijzer bevatten waardoor u een bruinachtige vijver krijgt. Regenwater daarentegen is veelal te zacht en te zuur en daarom eveneens ongeschikt.
  3. Als u vissen plaatst vanuit een andere onbekende vijver, controleer de dieren grondig en behandel ze indien nodig met de juiste kuur.
  4. Voorkom eendenkroos in uw vijver. Een dikke laag groen kroos zorgt ervoor dat uw zuurstofplanten niet voldoende licht krijgen om hun functie vervullen.
  5. In het voorjaar kunt u de vijveraarde in de vijvermandjes vervangen. Leg er schoongrind op. Zo blijven ze beter staan en de vissen kunnen er niet in wroeten.
  6. Zorg dat u weet hoeveel m3 water er in uw vijver zit. Dit is handig als u mineralen, kalk, medicijnen of andere producten moet gebruiken om uw vijver gezond te houden. De makkelijkste manier om dit meten? Neem voor het vullen van de vijver de stand van de watermeter op.
  7. Hergebruik snoeiafval van waterplanten en de algen uit uw filtersysteem als compost voor uw tuinplanten. Een uitstekende bemesting!
  8. Koop vissen bij een betrouwbare handelaar; hobbykwekers zijn vaak niet de beste keuze in verband met foutief kweken.Ga niet in op malafide aanbiedingen voor hele goedkope vissen. Deze kunnen ziektes hebben die ook uw andere vissen kunnen besmetten.
  9. Gooi nieuwe vissen niet zomaar in het water. Het verschil in PH waarde (zuurtegraad) tussen transportwater en vijverwater kan ze de ‘das omdoen’. Voeg om de tien minuten 30 procent vijverwater toe aan het transportwater. Na een half uur kunt u de vissen zachtjes in de vijver laten glijden.
  10. Gaat u op vakantie? Maak dan voor u vertrekt het filter schoon. Leg het filter echter niet stil tijdens uw afwezigheid, want dan krijgt u een teleurstelling bij thuiskomst. Voor het voeren van ‘normale vissen’ geldt dat ze wel een weekje zonder extra voeding kunnen. Gaat u langer weg, plaats dan een automatisch voedersysteem.